Kia Ceed SW Remex

Zašto je uvek bolje imati nov nego polovan automobil

Kupovina automobila je veliki trošak i za nabavku vozila se, naročito ako je prvo, ljudi gotovo uvijek opredjeljuju za polovno. Ipak, uz kupovinu polovnog  auta dolaze mnogi skriveni problemi i poteškoće, pa ako vas puka sreća ne posluži, na duže staze možete završiti sa lošim, a preplaćenim automobilom.

Prvo što pada na pamet su troškovi  – saznajte gdje se dodatni i nepotrebni skrivaju kada kupite polovan automobil, i kako vam nov automobil može donijeti više koristi, ali i zadovoljstva.

1. Ono što mislite da kupujete i ono što ZAISTA kupujete

Kada odlučujete da li kupiti nov ili polovan automobil i pobjedi druga, jeftinija varijanta, nema vam druge nego da se oslonite na čestitost prijethodnog prodavca – a ono što o njemu sigurno znate jeste da jedva čeka da proda auto. Zato će ga, naravno, predstaviti u najboljem mogućem svjetlu, čak i kada su mnogi detalji prilično mračni.

Da li je kilometraža vraćena? Da li automobil ima fabričke greške koje nisu odmah uočljive? Da li su kvarovi i problemi sanirani i zamaskirani po principu „drži vodu dok majstori odu“?

Postoji mnogo stvari koje možete utvrditi tek kada se upustite u razgledanje djetaljnije od eksterijera i probne vožnje. Automobili se posebno pripremaju, takoreći „šminkaju“ za prodaju tako da neizvježbanom oku razne stvari mogu da promaknu.

Kao dobar primjer možemo uzeti vraćanje kilometraže na kolima. Ona se raznim tehnikama može smanjiti na brojaču, pa je sljedeći logičan korak utvrđivanje istrošenosti menjača, volana i komandi. Sve to može se lako zamjeniti novim dijelovima, pa se sumnja javlja i kada vozilo izgleda previše dobro.

Sve ove probleme možete eskivirati kupovinom novog automobila, za koji ste sigurni da ste vi osoba koja prelazi prve kilometre.

2. Zvaničan i „nezvaničan“ servis: ko je šta radio na automobilu

Ne treba baš uvjek biti pesimista – nekada kupujete automobil od prodavca koji se zaista potrudio da sljedeći vlasnik dobije automobil koji se nalazi u najboljem mogućem stanju.

Ipak, svaka popravka automobila koja nije obavljena u pouzdanom, a najbolje zvaničnom servisu, nosi sa sobom izvjesne rizike. Kada kola jednom izađu iz garancije, to znači da se svaki servis i zamena oštećenih dijelova plaćaju. Pouzdanost servisa  nije problem kada popravljate automobil za sopstvenu upotrebu, jer se podrazumijeva da ćete ga u tom slučaju održavati najbolje što možete.

S druge strane, kada se auto priprema za nekog drugog, najjeftiniji servis koji se obavlja reda radi je ono što treba da očekujete – da starog vlasnika ne grize savjest. Zato se i kupcima polovnog automobila savjetuje da tek kupljena kola prvo oteraju na generalku i saniraju eventualne propuste koje je prethodnik napravio.

Nekada brzinske, jeftine popravke donesu više štete nego koristi: nekvalitetni dijelovi, neodgovarajuća oprema i privremena rešenja čekaće na vašu intervenciju i napraviti problem kada se najmanje nadate.

3. Pouzdan, novi model

Svaka nova serija automobila pravi se sa greškama iz prethodne serije na umu, i proizvođači se trude da ih sve isprave da bi u narednom kontigentu imali vozilo koje je zahvaljujući tome što je pouzdano i kvalitetno, zaista konkurentno na ogromnom tržištu automobila. Rijetko koji polovan auto može da se takmiči sa novim po pitanju bezbednosti i sigurnosti u vožnji.

Ako se na relativno novom automobilu pojavi kvar, odgovornost za popravku i njeni troškovi leže na zvaničnom servisu. Dok traje garancija nema plaćanja, a ako se ispostavi da automobil ne valja, možete ga po izvjesnim uslovima i zamjeniti – što uglavnom nije moguće ako kupite polovan automobil.

4. Veća vrednost u sljedećoj prodaji

Možda ćete baš vi doći u situaciju da jednog dana prodate svoj automobil, bilo da vam vozilo više ne treba, bilo da želite da nabavite nešto bolje.

„Prvi vlasnik“ riječi su koje će probuditi interesovanje kod potencijalnih kupaca; što je manje vlasnika automobil promjenio, u boljem je stanju i brže se proda. Ako jednog dana vi budete taj prvi vlasnik, moći ćete da odredite dobru cijenu za svoj stari auto.

5.  …a neke stvari se ne mogu naći polovne

Pouzdanost, osjećaj kada ispred zgrade parkirate ganc novo vozilo i miris novog automobila – stvari su koje se ne mogu dobiti polovne.

U životu (barem običnih ljudi) napravi se veoma malo ozbiljnih investicija kao što je kupovina novog automobila; može mu parirati samo kupovina nekretnina, i zato neka taj izdatak budepromišljen, a kola u najboljem mogućem izdanju kako bi vas služila dobro i dugo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *